Dankzij Autisme toch een goede baan

Valt u ook iets op? Die titel die niet lekker loopt? Dan bent u niet alleen: daar staan twee woorden die je normaal niet samen in één gedachte combineert: dankzij & toch. ‘Toch’ veronderstelt een verwachting die niet wordt bewaarheid, terwijl ‘dankzij’ geen enkele teleurstelling meer tolereert.

U las er wellicht overheen. Ik niet want ik kende de oorspronkelijke titel van de documentaire die de EO wilde maken:  “Ondanks autisme toch een goede baan”. Ja nu klopt hij weer: Ondanks … toch.

Er is hier geen taalpurist aan het woord, maar iemand die zich bedrogen voelt. Ergens in het hele proces tussen voorbesprekingen, opnamen, eindmontage en publiciteit ging het vreselijk de verkeerde kant op. De EO zou portretten uitzenden van zowel mensen die bijzonder last hadden van hun autisme als van hen die er goed mee konden omgaan. Zij hadden de probleemgevallen al, en ik wist nog Barbara en Jaap te overtuigen dat dit een mooie gelegenheid zou zijn om de stereotypering van autisme wat af te breken.

Maar toen bleken ‘hun’ autisten zich teruggetrokken te hebben en hadden ze alleen nog maar beeldmateriaal over ons drieën. Wat te doen? Weet je wat, dan pas je de eindmontage zodanig aan dat ook bij ons de problemen duidelijk zichtbaar werden. De aankondiging van de EO op het internet “Ondanks autisme toch een goede baan”was één grote stereotypering van een autist en deed geen enkel recht. Pas na fel protest werd de tekst aangepast en de titel…

Als je de oorspronkelijke opnamen kent, besef je pas hoe schofterig er gesneden werd op de regietafel.

  • Effectief als je mensen wilt portretteren die uit balans zijn.
  • Hypocriet door het wegsnijden van die éne seconde voorafgaand aan, of volgend op het shot.

Het voelde alsof ik van mijn geloof was gevallen (maar is misschien gewoon een voorbeeld van maatschappelijke misbruik bij autisme)

Hier kun je hem alsnog bekijken

 

p.s. 1: 4 jaar na dato is Shell uit het Alaska gebouw vertrokken. Mijn frustraties van dat gloednieuwe, state-of-the-art gebouw, vol van gebreken zijn ingeruild voor een ouder gebouw. Geen luxaflex met een eigen karakter, geen schokkende ervaringen met deurknoppen. Als het nú onverklaarbaar warm is demonteren we gewoon de thermostaten…

April 2018:  sinds publicatie van deze blog heeft de EO/NPO de titel van de documentaire aangepast naar: Dankzij Autisme een goede baan. Na de EO eerst ‘ondanks’ corrigeerde heeft nu de NPO het woordje ‘toch’ verwijderd. Twee negatieve connotaties sneuvelden in 5 jaar tijd. Ik vind dat bijzonder. Waren ze het met mij eens dat er iets niet klopte? Dan was een kort mailtje leuk geweest. Maar laten we realistischer wezen: ze zullen van hun lang-zal-ze-leven mijn blogs niet lezen en hebben dit geheel op eigen kracht gedaan: een nieuwe maatschappelijke visie ontwikkelen. Chapeau!

Maar…. als we dan toch bezig zijn de geschiedenis aan te passen, zullen we dan gelijk ook maar de montage aanpassen? Zodat het beeldmateriaal van mensen niet langer is versneden tot de verknipte visie van de regisseur?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.