Interviews

Interviews zijn een soort 360 graden beoordeling: als je door meerdere mensen, organisaties wordt geïnterviewd dan wordt je in feite vanuit meerdere kanten belicht. Ik leerde zo meer over mezelf.

‘Autisten kunnen bedrijven als Shell een degelijke basis geven’ door Julie Wevers – NRC 15 juni 2011 Koud was de samenvatting van mijn verhaal voor het NVA congres in druk verschenen of Julie had me gevonden. Samen namen we de publicitaire hordes binnen Shell -er zijn erg veel partijen bij betrokken- en durfden het mengsel van vertrouwen en afspraken aan. En koud was de NRC door de brievenbussen gegleden of het werd opgepikt. Dezelfde avond nog vond Merel van Vroonhoven me op LinkedIn.

Werkgever maakt het verschil tussen beperking en Handicap door Rosanne Kropman, GGZTotaal, Januari 2014 Een nieuw op te richten blad, en ik mocht in het eerste nummer, het eerste artikel. Kijk, zoiets doet nou echt wonderen voor je ego.

‘Als eerste die opstaat, bepaal jij het beeld’, Levenslessen door Annelies van der Woude – Trouw, 29 maart 2014 Waarom ik zou passen in het rijtje mensen die hun levenslessen deelden snapte ik niet; ik zou mijn levenslessen ook niet kunnen benoemen. Gelukkig heb je daar dan een journalist voor, die haalde ze feilloos naar boven. Annelies portretteerde me op een manier die ook veel andere mensen inzicht zou geven.

Beautiful Minds door Eva Hol – Volkskrant Magazine, 14 april 2014 Een Volkskrant Magazine vol gekken en gekte. In zo’n rijtje paste ik wel. Eva was jong en duidelijk gehaaster dan anderen. Ze vroeg en kreeg andere dingen uit mij. En alhoewel ik dacht dat ik niets met cijfers had, bleek dat reuze mee te vallen. Wiens stereotype werd hiermee bevestigd?

‘Iedereen kent autisme alleen maar als probleem’ door Connie van Uffelen, Delta TU Delft, 19 mei 2014    (English version) Ik zette in  op een uitnodiging om namens de Autisme Ambassade een workshop te geven. Maar dat was een brug te ver. Autisme onder personeel mocht iets langzamer slagzij gehaald worden. Dit interview dus. Een openbare lezing gaf ik een maand eerder in het gebouw voor electrotechniek.

Portretten uit de praktijk door Kim Weistra e.a. Ecorys – GAK, juli 2014 Af en toe krijg je zo’n verzoek van een onbekende persoon van een onbekend bedrijf. Dit keer of ik mee wilde werken aan een serie portretten ten dienste van een landelijke campagne gericht op werkgevers en werknemers: de beeldvorming over mensen met psychische aandoeningen verbeteren. Over wat bij mij werkte en bij 18 anderen.

Op pad met Autisme Ambassadeur Diederik Weve – Vanuit Autisme Bekeken, 6 juli 2015 En sommige interviews gaan over iets anders dan waarover ze oorspronkelijk bedoeld waren. Gewoon omdat het hart overloopt. Deze keer zat ik midden in de organisatie van het eerste Autminds congres. Iets totaal anders dan Ambassadeurswerk, want meer introvert dan extravert. Op het moment dat het interview werd gepubliceerd was ik eigenlijk niet tevreden met die ‘afvalligheid’, maar dat maakt het dan wel weer een historisch document.

Het houdt niet op als je het bedrijfspand binnenloopt‘ door Sam Gerrits – The Post Online, 14 juni 2017 Een wonderbaarlijk dubbel interview dat meer op een gesprek leek dan op een… interview. Ik was verrast dat het gesprek voorbij was voordat ik nog maar het achterste van mijn tong had kunnen laten zien. Ik hield mijn hart vast voor wat hieruit opgetekend zou gaan worden. Sam Gerrits had beter geluisterd en dieper gezien dan ik voor mogelijk hield. En dat zegt natuurlijk met name wat over mijzelf.