Vluchtpogingen

“Hoezo kun jij geen voorstel op papier zetten?” Ik heb mezelf in een onhandige situatie gemanoeuvreerd met deze klant. En ik moet er ook weer uitkomen. Ik heb hem zojuist ruw voorgerekend hoe hij zijn fakkelsysteem milieuvriendelijker en goedkoper kan maken en de opdracht zit eigenlijk al in mijn zak. Maar die moet nog wel op papier, in een taakomschrijving.

En daar begint voor mij de ellende. Wat verwacht hij dan precies van mij? In een taakomschrijving zitten doel, aanpak, kosten en tijd. Da’s duidelijk. Maar misschien wil hij ook alternatieven hebben, is fasering nodig. Wat te doen als een onderdeel niet lukt of vertraging oploopt? Moeten we alles vastleggen of juist niet? Er moeten keuzes gemaakt worden en ik weet niet hoe. Keuzes vereisen criteria maar…hoe kies je dan die criteria. U snapt het, dit redeneren leidt niet tot een oplossing maar genereert eigenlijk alleen maar extra problemen. Ik mis intuïtie en al helemáál de idee om het aan iemand te vragen. Mijn hersenen komen tot stilstand alsof er keukenstroop in is gelopen. Ik heb hier alleen maar slechte ervaringen mee, raak hier gestrest van. Vluchten dus! Welke uitvluchten kan ik gebruiken? Geen tijd? Interne afspraken?

“Ik ben slecht in het bedenken van wat je van me verwacht” probeer ik. De waarheid. Maar dat maakt geen indruk. Hij ziet een ervaren ingenieur die binnen een paar gesprekken een oplossing bedenkt en verwacht dus dat ik mijn zaakjes goed kan organiseren. Ik zie hem denken: het beestje loopt als een eend, het kwaakt als een eend, nou dan ìs het gewoon een eend.

Voor het eerst -bij een klant- neem ik de vlucht naar voren: “en ik geloof dat het door mijn autisme komt…”. Het terugduwen houdt nu op en we gaan op zoek naar oplossingen. Op het grensvlak van zijn en van mijn kunnen valt de meeste winst te behalen; ook hij snapt dat beter nu.

 

(gepubliceerd in Engagement met Autisme, Jaargang 41, voorjaar 2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.