Vangnet

Ik dacht dat ik stevig in de wereld stond, maar dat viel tegen. Het rommelde weliswaar al maanden – pakweg elke 6 jaar regent het reorganisaties in mijn bedrijf- maar die had ik allemaal overleefd dus… Toch kwam de klap onverwacht: “Diederik, ik raad je aan om uit te kijken naar andere banen binnen Shell en te solliciteren als je iets passends ziet”, zei mijn baas.

De grond zakte onder mijn voeten vandaan en ik bevond me in een vrije val, samen met allerlei gedachten. En toen ik uiteindelijk geland was bleek dat in een nevel van angst, stress en verdoofdheid. De dagen erna werkte ik mechanisch, mij kaken verstijfd.

Dat hadden we niet afgesproken met elkaar: deze baan zou toch gewoon verlengd worden? Of met mezelf: ik zou de wereld toch aankunnen?  Niet dus. Pas nu snapte ik wat die twee autistische collega’s hadden ervaren. Ze hadden onlangs hun zorgen naar mij geuit, me om advies gevraagd. Ze voelden zich slecht gehoord en behalve sympathie had ook ik ze weinig kunnen geven.

Wel had ik ze goed doorverwezen, zo bleek achteraf: zij krijgen nu een speciale behandeling. En passant werd ook ik (op)gemerkt als kwetsbaar in een ‘blinde’ reorganisatie. Ik legde mijn manager uit hoe solliciteren bij mij gaat: dat ik mezelf niet verkoop, niet weet hoe de functieomschrijving werkelijk te lezen. Dat al mijn banen werden voorbereid door mijn contacten, en de sollicitatie eigenlijk niet meer was dan een ritueel, een dansfiguur. Bovendien zou het nu anders worden, flexibeler opereren, zelfstandiger, maar meer samenwerkend. En met meer concurrenten. “Vergeet dat solliciteren”, zei hij 2 weken geleden en ik kon weer verder.

Vanmiddag hoorde ik dat in mijn functie één positie vervalt, één van de drie. Als u dit leest zit ik misschien nog steeds in die vrije val. Wie nog meer in Nederland hebben behoefte aan een vangnet?

 

(gepubliceerd in: Engagement met Autisme, Jaargang 43, zomer 2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.