Aanwaaien

Sommige dingen komen me vanzelf aangewaaid, en dat is heel prettig. Relaties echter –en nu denkt u gelijk aan sociale relaties- horen daar niet bij. Alhoewel… Als ik zorgvuldiger kijk dan komen ze eigenlijk juist wél aangewaaid en gaat het eigenlijk alleen om de kunst van het vangen.

Even terugspoelen naar het begin: Ik wil sociale relaties, maar het komt er gewoon niet van.

Heb ik al moeite om een afspraak te maken voor een grote beurt van mijn auto (eens per jaar, op aanraden van die APK brief op de deurmat), iets dergelijks met een vriend doen blijkt een stuk lastiger. Het aantal vrienden dat ik sinds mijn studie heb gemaakt is op minder dan een hand te tellen, het aantal dat ik sindsdien behouden heb ook.  En met het opgroeien van onze kinderen verdween ook de sociale smeerolie tussen mij en mijn buren. Een sociale relatie onderhouden lukt me met mijn kinderen en nog één persoon extra, ongeveer. Voor de rest ben ik sterk afhankelijk van de initiatieven die anderen nemen.

Maar op het werk loopt dat allemaal toch een stuk gemakkelijker. Weliswaar geen langdurige relaties en niet door mij gemanaged, maar zeker niet onsociaal. Het gaat als volgt: collega’s zoeken contact met mij omdat ze iets van me willen. En passant zorgen zij voor gepast, sociaal contact. In de loop van de tijd delen we dan misschien ook wat over privélevens, en bouwen zij of ik daar misschien op verder. Het voldoet in ieder geval voor een groot deel aan mijn dagelijkse sociale behoefte. En natuurlijk, ik kijk wel eens jaloers naar collega’s die iets met elkaar afgesproken blijken te hebben, wordt nooit uitgenodigd voor die zeiltocht bijvoorbeeld. Maar toch.

Sommige dingen zie je pas als je ze doorhebt, maar ik trek wel degelijk mensen aan. Ze komen steevast af op hetgeen ik te bieden heb. Ik span mijn net en wacht;  en kijk eens, daar komt al weer iets aangewaaid…

 

(gepubliceerd in: Engagement met Autisme, Jaargang 42, zomer 2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.