Autminds

Het derde jaar nu, als penningmeester, cateraar en organisator van Autminds, een conferentie vóór en dóór autisme.

Maar het begon allemaal voorjaar 2014 met een topic van Karin van den Bosch op de LinkedIn groep Autisme Ten Top  “Nederlandse versie van Autscape: wie organiseert mee?” Een paar man reageerden en een paar maanden later kwamen kwamen we elkaar Real Life tegen in de Winkel van Sinkel in Utrecht. We waren het zat dat op de reguliere congressen zonder inbreng van mensen zonder autisme werden georganiseerd. Als ervaringsdeskundige op het podium was het maximaal haalbare qua invloed. Autscape, een Engels meerdaags congres, had al vele jaren een vaste bezoekersschare en vaak wachtlijsten.

In de Winkel van Sinkel bleek de verscheidenheid aan ideeën. Van groots, op wetenschappelijk leest gestoeld, tot een knus community building, haast scouting. En van alles daar tussen in. Ik had de ervaringen van Inservice Autisme (oorspronkelijk een soort nascholingsconferentie voor Fontys afgestudeerden) en beperkte organisatie-ideeën dus zat meer aan de ‘community-building’ kant.  Maar door de verschillen was de start traag. Veel mensen schoven voor korte of langere tijd aan en droegen bij wat ze konden: ideeën, logo, website, publiciteit, locatie, sponsoring. Marc, Gijs, Monique deden enige tijd mee, anderen zijn nog steeds actief op de achtergrond. Met een Shell sponsoring voor vrijwilligers konden we een stichting oprichten die een formele dekking gaf. Ik bleef me verbazen over de (infra)structuur die consequent voor het het project werd gestopt. Karin had duidelijk ervaring met organiseren, ook van conferenties. Pas in de jaren daarna zou blijken hoeveel efficiency daarmee werd behaald.

Wat een feest was die eerste conferentie. Een knus schoolgebouw. Een strakke, professionele organisatie. Ik kwam ruim een dag van tevoren terug uit Qatar en had een strak schema voor printen van badges, controleren van de AH bezorging, ophalen koffieketels etc. Met een reeks dag-vrijwilligers werd de Brouwerij omgebouwd voor een ééndaagse conferentie en in de keuken een soepel lopende band bemand voor broodjes beleggen, 115 man.

Autminds 2017 heeft geen eigen catering meer dus ik heb een vrije hand over: ik doe nu het grootste deel van de website en deels de sprekers erbij.

Wat ik geleerd heb (wat jij kunt leren als je ook vrijwilliger wordt): stichtinkje stichten, op de meest uiteenlopende vragen reageren, inkopen doen voor 125 bezoekers, printen, snijden, conferentie begroten, WordPress.