Ook Roze zit in het spectrum

We waren een geheim genootschap. Zo voelde het tenminste. Een groep binnen een groep en wij deelden een geheim. Ik was naar een workshop van LHBT*)-collega’s. Nieuwsgierig naar hun ervaringen. Het ging over vertrouwen in je omgeving om gewoon jezelf te kunnen zijn. Over vertrouwen zoeken, collega’s aftasten en de rol van ons, als “Straight Allies”. Ook als je weer eens van baan of baas verandert. Maar ik hoorde ook het verhaal van liegen over een weekendje weg met je vriend, terwijl het eigenlijk je vriendin was. Niet iedereen is uit de kast, wil uit de kast of kan het.

We waren met z’n 3-en in een workshop van zo’n 25, en alleen wíj wisten van elkaar dat we autistisch waren. Onafhankelijk van elkaar kwamen we om te leren over zichtbaar worden; praatten we als meerderheid en minderheid tegelijkertijd. Als wegbereiders, zo zie ik de LHBT-beweging. Als mijn oudere zussen die thuis de voorhoedegevechten voerden met mijn ouders: over zakgeld, vriend- en kledingkeuze, laat thuis te komen.

Met LHBT als voorbeeld begon ik om binnen Shell autisme bespreekbaar te maken en sinds de start van het ‘Autisten uit de kast’ project hebben autistische collega’s wereldwijd contact opgenomen. Nee, ze zijn niet allemaal uit de kast. Dat hoeft misschien ook niet. Maar…  30% van hen bleek zowel autistisch als LHBT te zijn. En daar ging mijn nieuwsgierig bloed harder van stromen.  Wat zei dat over de relatie tussen autisme en LHBT? Ik denk dat ze als LHBT-er ervoeren hoe uit de kast te komen, en dat autisme kon er toen ook nog wel bij. Als je een minderheid bent moet je soms een groep zoeken om je eigen stem te vinden en hoorbaar te maken.

Hieraan moest ik terugdenken tijdens de nieuwjaarsreceptie van PAS Nederland samen met AutiRoze, een COC-contactgroep voor LHBT-ers met autisme. Ik kan veel theorieën bedenken waarom ik zoveel mensen ken die autistisch en/of LHBT zijn, maar misschien komt AutiRoze gewoon het dichtst bij mijn gevoel.

 

*) Lesbisch, Homo, Bisexueel & Transgender

(gepubliceerd in: Engagement met Autisme, Jaargang 43, voorjaar 2016)

Comments

  1. Diederik Weve

    Je weet idd nooit zeker hoe iemand reageert. Ik vertel in praktijk altijd over mijn autisme, maar kies soms bewust wanneer ik het vertel. Sommige mensen laat ik eerst een beeld van me vormen als ik denk dat ze minder flexibel zijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.