de Autisme Ambassade

Ze mailde vandaag. Marinka Traas. Mijn partner bij het ontwikkelen van de Autisme Ambassade, ze was de projectleider.

Ook zij trok zich terug, na ruim 3 jaar. We kijken allebei terug op een unieke ervaring, of eigenlijk wel 15 unieke ervaringen, of 35. Hangt af van hoe je telt in je gedachten: een samenwerking, de bedrijven die erbij betrokken waren of de mensen.

In de werkgroep Vanuit Autisme Bekeken wilde ik de beeldvorming aanpakken, maar dat was een maatje te groot blijkbaar. Ik mocht “Werk” doen. Het werd dus beeldvorming in werk. Zorgen dat autisme gewoon wordt, gewoon bespreekbaar net zoals dat je misschien eerder weg moet om de kinderen op te halen, liever een andere job hebt -of juist niet-.

Wat werkte bij Shell (zie enABLE) moest tenslotte toch ook bij andere organisaties kunnen werken. Shell is ongetwijfeld uniek maar zelfs dan nog… Maar aan haar de schone taak om dat inderdaad te realiseren. We waren al zonder Marinka begonnen om een ambassadeurs-curcus vorm te geven: Eerst een paar mij bekende autisten gevraagd om mee te brainstormen wat een ambassadeur volgens hun was en wat er in de cursus moest komen: Jaap Brand, Gijs Horvers, Carlo Post, Roland Angenent. Samen Sterk voor Werk moest nog geboren worden uit Samen Sterk tegen Stigma, hun cursus was er nog niet, maar het leek me slim om hun erbij te betrekken, gezamelijk ontwikkelen. Met Lizanne Roeleven gaf ik de eerste cursus.

Daarna scheidden onze wegen zich. Ambassadeurs moesten goed ingebed worden in hun organisatie, zo bleek. Dat wil zeggen dat ook de organisatie op de ambassadeur in spe moet worden voorbereid. Marinka werd aangetrokken als projectleider. We organiseerden een Fishbowl: ambassadeurs in spe of bedrijven mochten alleen meedoen als ze als een koppel aanleverden: een autist en een (HR) manager.

Vanaf dat moment was er elk jaar een klasje. Alles aan de Ambassade was co-creatie. Trainingen werden voor 50% door autisten gegeven, leerstof en middelen gezamelijk ontwikkeld. 3 jaar en het werd tijd om het stokje door te geven. Gerard van Wolferen (HKU) heeft mijn rol overgenomen. Hij zal er een nieuwe draai aan geven, eentje die ikzelf niet kan.

 

(p.s. Shell bleek inderdaad niet uniek. Het concept Ambassadeur vervolgens ook niet. Jan en alleman kan een persoon of zichzelf tot autisme ambassadeur benoemen, en deed dat in navolging. Maar er is maar één Autisme Ambassade. Het gaat namelijk om veel meer dan de Autisme Ambassadeur zèlf: het gaat om het netwerk van mensen dat die Ambassadeur helpt bij zijn taak, de Ambassade. Let op het logo en hoedt u voor namaak!)

Den Haag, 25 augustus 2017